Bibaleze.si

Slovenca, brat in sestra, prevzela družinski posel, čeprav tega sprva nista želela

M. A.

Novice

1
11. 11. 2021 05.00

Se spomnite, kaj ste si želeli biti, ko ste bili majhni? Ste to uresničili? Številni se zgolj zasmejejo ob misli, kaj so si predstavljali, da bodo počeli, ko odrastejo, med njimi pa sta tudi brat in sestra iz Prešnice v Brkinih, ki jima spomine na otroštvo prinese vonj po jabolkih, saj sta odraščala v družinskem sadovnjaku. Takrat jima je bilo povsem logično, da te družinske tradicije ne bosta nadaljevala.

Cider Malner

Vse se je začelo pred nekaj desetletji, ko je zaradi ljubezni do zemlje oče Maje in Boštjana Pečarja skupaj s svakom v bližini doma najel nekaj zemlje in tam posadil svoje prve jablane. In kar tako nenadoma je družina Pečar postala sadjarska družina, kar pa takrat odraščajočim otrokom ni bilo povsem pogodu. 'Biti otrok sadjarjev je zelo posebna izkušnja,' danes v smehu pove Maja: 'Spomnim se, da smo ogromno prostega časa preživeli v sadovnjaku, vedno smo bili tam, popoldne, ob vikendih, za praznike,' čemur prikima tudi Boštjan in prizna, da se mu je prav zato sadovnjak v najstniških letih tudi malce zameril. 

A ker so bili od nekdaj ustvarjalna družina, niso pustili preprekam in padcem, da jih ustavijo, temveč so z leti investirali v produkte iz jabolk druge in tretje kategorije. Tako so se prijavili na razpis za sofinanciranje iz evropskega sklada, mama in oče pa sta sama zavihala rokave in pomagala zgraditi vse potrebno, pridružili pa so se jima tudi otroci. Vmes je bilo veliko ovir, a po enem letu so uspeli postaviti hladilnico, stiskalnico in polnilnico za sok.

Maja in Boštjan sta odraščanje v sadovnjakih opisala kot posebno izkušnjo.
Maja in Boštjan sta odraščanje v sadovnjakih opisala kot posebno izkušnjo. FOTO: osebni arhiv

V tem času pa sta Maja in Boštjan uresničila svoje napovedi in odšla v Ljubljano. Maja je uspešno začela svojo kariero v fiziki in končala doktorat, Boštjan pa je kljub uspešni službi razmišljal, kaj bi lahko storili doma. Srce ju je zdaj vleklo nazaj domov, kamor sta se iz Ljubljane redno vračala. In tako sta sčasoma v Slovenijo pripeljala cider, alkoholno pijačo z visokim jabolčnim deležem, ki je v tujini že zelo priljubljena, zdaj pa je čas, da v prihajajočem decembru osvoji tudi Slovence. 

Maja in Boštjan Pečar sprva nista nameravala ostati v domačih sadovnjakih, a sta si z leti premislila.
Maja in Boštjan Pečar sprva nista nameravala ostati v domačih sadovnjakih, a sta si z leti premislila.FOTO: Aljoša Rebolj

Želja po ciderju je sicer sprva tlela predvsem pri Maji, saj jih je že pred več kot desetimi leti začela preizkušati na svojih številnih potovanjih: 'Ker se doma z jabolki ukvarjamo že 32 let, je bila surovina za cider vedno dostopna, ideja za nov produkt pa je tako res prišla spontano. V smislu, »če to uspešno delajo v tujini, bi morali pri nas to početi še bolj uspešno, saj so slovenska jabolka res kvalitetna«. Poleg tega sva z bratom po naravi radovedna in po duši sistematična raziskovalca. Treba je bilo vsaj preizkusiti,' nam je zaupala Maja, ki je prve poskuse z bratom začela pred osmimi leti. 'Seveda so se ti večinoma ponesrečili in ugotovila sva, da potrebujeva več znanja ter časa. Razumeti je treba, da se jabolčno vino dela samo enkrat v letu, zato je tudi manj možnosti za preizkušanje. Čas si je treba vzeti med sezono, ko pa imamo sadjarji največ dela. Šele takrat, ko sva se resno odločila, da narediva dober cider, sva si vzela dovolj časa in se sistematično lotila iskanja informacij in izvajanja poskusov. Pisala sva laboratorijski dnevnik, ki je zdaj že zelo bogat, saj sva samo spomladi in poleti 2020 naredila okrog 100 različnih poskusov.'

Maja in Boštjan Pečar
Maja in Boštjan PečarFOTO: Aljoša Rebolj

Kar dve vrsti ciderja Malner sta Maja in Boštjan letos predstavila v sklopu priljubljenega projekta Štartaj Slovenija, v svoj izdelek pa zdaj tudi res verjameta: 'Najin produkt je pravi slovenski kraft obrtniški cider in ni primerljiv s komercialnimi različicami, ki se jih lahko dobi na policah. Midva sva kar zahtevna kupca in najin produkt sva snovala tako, da bi bil tudi nama najbolj všeč. Nisva toliko razmišljala o tem, kaj se izplača, ampak bolj o tem, kaj narediti, da bo produkt najbolj kakovosten. Pozna se, da sva dobra poznavalca jabolk in tako lahko znatno vplivava na najin produkt. Torej na kratko – skrbno izbrane lokalne surovine, visok sadni delež, veliko ročnega dela (vse od zemlje do produkta), premišljena in edinstvena tehnologija proizvodnje so prednosti, ki morajo kupca prepričati, da se naš Malner cider znajde v njihovih košaricah.'

'Ko daš v življenju nekaj izkušenj čez in bolj spoznaš ljudi okrog sebe, ugotoviš, da nama je dal ta najstniški del življenja, ki sva ga preživela v sadovnjakih, veliko. Pomemben je bil za najin razvoj, delovne navade in občutek ustvarjalnosti,' še pove Maja, ki je skupaj z bratom sčasoma ugotovila, da to delo ni tako slabo, kot sta to morebiti mislila v najstniških letih. Ko se je oče upokojil, sta se spraševala, ali nadaljujeta ali ne, odločitev pa je padla, ko sta se odločila, da gresta v to skupaj. Zdaj slovenska brat in sestra nadaljujeta uspešno poslovno zgodbo, ki sta jo začela njuna starša, posvetila pa sta se ji v celoti, saj sta tudi pustila svoji prejšnji službi. Poskrbljeno pa je tudi že za prihodnjo generacijo, saj je Maja pred dvema tednoma rodila sinčka.

Maja in Boštjan Pečar v otroštvu
Maja in Boštjan Pečar v otroštvuFOTO: osebni arhiv

Majino in Boštjanovo poslovno pot ter razvoj omenjenih izdelkov si lahko še zdaj ogledate na VOYO, na POP TV pa vsako nedeljo ob 18.05. Ne spreglejte nove epizode priljubljene oddaje Štartaj, Slovenija!

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 863