Že v prvih mesecih življenja se dojenček sreča z mlekom, ki mu v tem obdobju nudi vsa potrebna hranila, ki jih potrebuje za razvoj in rast. Njegovo uživanje pa se nikoli ne konča, saj so vse njegove koristi odlične tudi v kasnejših starostnih obdobjih. Mleko v osnovi vsebuje veliko vode, energijsko vrednost pa mu dajejo naravno prisotni sladkorji (laktoza) in maščobe. Je tudi naraven vir kalcija, ki je pomemben za ohranjanje močnih kosti, vsebuje pa tudi visoko vredne in nujno potrebne mlečne beljakovine, ki se učinkovito vgrajujejo v mišice. Ne smemo pa pozabiti na vitamine, ki jih vsebujejo mleko in mlečni izdelki, med katerimi so najpomembnejši A, E, D in K ter vitamini B-kompleksa.
Ideje za mlečne obroke
Številne mamice in očki iščejo ideje, kako otroku vsak dan ponuditi različne jedi, zato smo nekaj idej v nadaljevanju za vas zbrali tudi mi. Mlečni obrok lahko otroku pripravite za zajtrk, malico ali večerjo, dobro pa je upoštevati smernice, da naj bo prehrana raznolika. Če bo zajtrk mlečen, je lahko potem na primer malica sadna, za večerjo pa pripravite nekaj iz zelenjave. A tokratna tema so mlečni izdelki, zato v nadaljevanju najdete nekaj okusnih idej, ki jih lahko otrokom ponudite za različne obroke.

Za zajtrk lahko svojemu malčku pripravite okusen mlečni gres ali pa ga razveselite s palačinkami in kozarcem toplega mleka. Tako bodo v telo vnesli veliko hranilnih snovi in imeli dovolj energije za vse aktivnosti, ki jih čakajo v dnevu. Za dopoldansko malico mu lahko ponudite sadni jogurt, ki je tudi odlična rešitev za malico na poti, saj ga otrok lahko poje enostavno kjer koli. Če iščete idejo za nekaj drugačnega, česar morda ne pripravljate vsak dan, je to lahko sadni smuti z jogurtom, ki ga popestrite z različnimi žitaricami in semeni. Rižev narastek je zagotovo ena od jedi, ki tudi odrasle spomni na otroštvo. Ohranite to tradicijo in ga pripravite tudi svojim otrokom. Lahko je odlična izbira za posladek po enolončnici ali pa za popoldansko malico. Za večerjo lahko skuhate proseno kašo na mleku, za okus pa ji lahko dodate različno suho sadje. Mleko in mlečni izdelki so res vsestranski in jih lahko vključite praktično v kateri koli obrok, lahko kombinirate tako, da jih en dan pripravite za zajtrk, naslednji dan pa na primer za malico. Pri izbiri tovrstnih izdelkov pa so zagotovo najboljša izbira lokalni in domači proizvodi, ki skorajda neposredno s kmetije pridejo na naše in otrokove krožnike.
Kakovostni in okusni domači izdelki
Super novica je ta, da imamo v Sloveniji veliko kmetij, ki pridelujejo mleko in ga tudi predelujejo v mlečne izdelke. Zato lahko v družinskih obrokih uživate v lokalno svežem mleku, jogurtu, siru, skuti ali drugih mlečnih izdelkih. Poleg tega, da so ti izdelki kakovostni in ohranjajo vse hranilne snovi, z nakupom podpirate pridelovalce in predelovalce ter zagotavljate pogoje za nadaljevanje slovenske mlečne tradicije.

Na izdelkih poiščite znak izbrana kakovost – Slovenija, saj le ta 100-odstotno zagotavlja slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo. Poreklo mleka, bodisi svežega bodisi predelanega v mlečne izdelke, je v shemi 'izbrana kakovost' osrednjega pomena. Mleko mora prihajati s slovenskih kmetij. Kmetje lahko mleko oddajo zadrugam ali neposredno mlekarnam, lahko pa ga tudi sami predelajo v mlečne izdelke. Zato lahko na določenih izdelkih ob znaku 'izbrana kakovost – Slovenija' zasledite tudi pripis kmečki. To pa lahko komunicirajo le živila, ki so jih pridelovalci tudi predelali. Taka primera sta na primer sir ali pa skuta, ki ju kmetje proizvedejo iz svojega mleka.
Z nakupom lokalnih mlečnih živil podpirate razvoj slovenskega podeželja in ohranjate mlečno tradicijo. Z izbiro izdelkov iz sheme 'izbrana kakovost' dobite kakovosten izdelek in hkrati pomagate ohranjati delovna mesta v domači živilskopredelovalni panogi.
Sponzorirana vsebina