Bibaleze.si

Zato je pomembno, da otroci uživajo kakovostno meso

Ma.K.

Prehrana

0
27. 05. 2022 04.15

Tako kot odrasli tudi otroci za uravnoteženo prehrano potrebujejo različna hranila, ki jih lahko v telo med drugim učinkovito vnesejo z uživanjem mesa. Zato jim ga starši nikoli ne bi smeli odrekati, bi pa morali biti vselej pozorni na to, od kod prihaja in kaj se je z njim dogajalo, preden se je znašlo v našem hladilniku. A kako prepoznati sveže, kakovostno meso lokalnega porekla?

meso

Prehrana otrok in mladostnikov temelji na enakih načelih kot prehrana odraslih. Tako bi morali že malčkom ponuditi jajca, mleko in mlečne izdelke, ribe ter vse vrste ustrezno termično obdelanega mesa, zlasti lahko prebavljivo perutnino in z železom bogato teletino. Otroci v obdobju odraščanja intenzivno rastejo in se hitro razvijajo, zato ima ustrezna prehrana izjemno pomembno vlogo. Najpomembnejše so beljakovine in po besedah strokovnjakov se tiste rastlinskega izvora precej razlikujejo od tistih, ki jih dobimo z vnosom mesa. 

Kako izbrati pravo meso za otroka?

Beljakovine so si med sabo različne, še pomembnejše pa so aminokisline, ki so njihov sestavni del. Te so namreč osnovni gradniki skoraj vsakega organa v telesu in živila živalskega izvora imajo bistveno boljšo aminokislinsko sestavo od beljakovin rastlinskega izvora. Pediatri in klinični dietetiki zato odsvetujejo izključevanje živil oziroma posameznih skupin živil, razen v primerih, ko gre za medicinsko utemeljene razloge na primer alergije, intolerance, celiakijo in podobno. Za otroke je redno uživanje mesa pomembno, saj gre poleg že omenjenih beljakovin tudi za bogat vir vitamina B12, železa, cinka in selena. 

Zavedati se je potrebno pomena pestre in uravnotežene prehrane ter v jedilnike vključiti vsa hranila, ki jih najmlajši potrebujejo – tudi kakovostno meso.
Zavedati se je potrebno pomena pestre in uravnotežene prehrane ter v jedilnike vključiti vsa hranila, ki jih najmlajši potrebujejo – tudi kakovostno meso. FOTO: Adobe Stock

Čeprav velja, da sta za otroke najbolj primerna pusto piščančje in mlado goveje meso, pa je bolj kot sama vrsta pomembna kakovost izbranega mesa. Vsako meso in mesni izdelek, ki ga kupimo v Sloveniji, mora dosegati minimalne EU standarde kakovosti, kar je regulirano z evropsko in slovensko zakonodajo. Zagotovo pa je zelo priporočljivo, da posegamo po lokalnem, bolj kakovostnem slovenskem mesu, še posebej če nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Meso s to označbo je namreč preverjeno kakovostno in podvrženo neodvisni kontroli. Živali so bile rojene in rejene v Sloveniji, prav tako je bila tu izvedena tudi predelava mesa. V shemo »izbrana kakovost« se vključujejo rejci, predelovalci mesa in tudi trgovine, kar prispeva k jasni sledljivosti mesa, ki ga najdemo na policah trgovin in ponudimo našim otrokom. 

Vprašajte v vrtcih in šolah po izvoru mesa, ki ga ponudijo otrokom 

A pomembna ni samo prehrana doma. Otroci namreč večji del dneva med tednom preživijo v vrtcih in šolah, zato je zelo pomembno, da so tudi tam njihovi obroki skrbno načrtovani in se pri pripravi uporablja čim boljše sestavine. Naloga organizatorjev prehrane v vrtcih in šolah je, da otrokom že v zgodnjih letih življenja privzgojijo pozitiven odnos ter zavedanje o pomenu pestre in uravnotežene prehrane ter v jedilnike vključujejo hranila, ki jih najmlajši potrebujejo. Prav zato bi se morali tudi vrtci in šole odločati na jedilnik postaviti kakovostno meso in mesne izdelke slovenskega porekla, ki imajo pridobljen certifikat »izbrana kakovost - Slovenija«

Znak "izbrana kakovost - Slovenija" označuje izdelke višje kakovosti, ki so v celoti pridelani in predelani v Sloveniji.
Znak "izbrana kakovost - Slovenija" označuje izdelke višje kakovosti, ki so v celoti pridelani in predelani v Sloveniji. FOTO: Arhiv naročnika

Raznolika in uravnotežena prehrana bi morala biti glavno vodilo prehrane vseh generacij, izbira svežih in lokalnih sestavin pa pogoj za izvrševanje tega vodila. A tudi če se še tako trudimo, vedno ne moremo preveriti, ali je jed, ki jo bomo zaužili, resnično pripravljena iz kakovostnih sestavin. V gostilni denimo na krožnik velikokrat dobimo meso, za katerega se ne ve, od kod prihaja, zato tudi ne moremo vedeti, pod kakšnimi pogoji je bila žival krmljena, kakšni so bili pogoji reje in zdravstvene oskrbe. Označevanje izvora mesa v gostilnah v Sloveniji za zdaj namreč ni obvezno, čeprav potrošnike poreklo mesa vse bolj zanima. Dejstvo je, da imamo potrošniki pravico do informacije o poreklu mesa in pravični gostinci nam bodo zaupali, od kod je meso, ki ga imajo na meniju. Pri certificiranem mesu sta njegova pot in sledljivost namreč jasni ter preverljivi. 

A zakaj je sploh pomembno izbrati slovensko meso?

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo, da so meso, mesni izdelki in pripravki slovenskega porekla. Hkrati pa imamo jamstvo, da smo kupili živilo preverjene kakovostiPoleg tega s ponudbo lokalne hrane otrokom omogočamo, da uživajo sveža živila, ki zaradi kratke transportne poti ohranjajo višjo hranilno vrednost in potrebujejo manj embalaže, kar prispeva k ohranjanju čistega okolja. Ko kupujemo kakovostna lokalna živila, prispevamo tudi k ohranjanju in odpiranju novih delovnih mest, ohranjanju kmetij in spodbujamo samooskrbo Slovenije. 

Ko se boste torej naslednjič odpravili v trgovino po meso za družinsko kosilo, preprosto sledite znaku, ki ima obliko smeška. S tem boste namreč poskrbeli, da se bo ta preslikal na lica vseh, ki bodo uživali v nakupljenih slovenskih mesnih dobrotah. 

 

Sponzorirana objava

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 863