Z otroki specite enostavne in hitre kvašene parklje

PROSTI ČAS

0
04.12.2024, 9:49

Jesenski in zimski čas z dolgimi temnimi popoldnevi prinaša priložnosti za sladko praznično peko. Idej, receptov in možnosti je ogromno, od piškotov in medenjakov do pletenic, potic, tortic in še bi lahko naštevali. Z otroki, ki že novembra nestrpno pričakujejo prihod decembrskih dobrih mož, pa je zagotovo še posebej zabavno peči parklje. Vmes je veliko smeha, pričakovanja in ponosa ob pogledu na končni izdelek, veselje pa je seveda največje pri hrustanju kvašenih parkljev.

Z otroki specite enostavne in hitre kvašene parklje

Mamice vemo, da je lahko peka z otroki zelo zabavna in prijetna, a obenem tudi naporna, predvsem zaradi precej pospravljanja, ki sledi. Vseeno se je vredno pripraviti in potruditi ter prosti čas z malčki karseda pogosto preživljati v kuhinji, saj praviloma zelo uživajo in so na koncu izjemno ponosni na svoje pekovske dosežke.

Medtem ko je slabost zgolj malo več nereda, pa obstaja dolg seznam prednosti peke z našimi najmlajšimi. S tehtanjem dobijo občutek za količino, z razbijanjem jajc in mešanjem urijo motorične sposobnosti, s seštevanjem usvajajo matematično logiko, z branjem receptov spoznavajo črke, številke in merske enote. 

Z gnetenjem testa in spoznavanjem sestavin občutijo teksturo različnih sestavin, z okraševanjem peciva prebudijo ustvarjalnega duha in se prepustijo brezmejni domišljiji. Istočasno se učijo o zdravi (in tudi manj zdravi) prehrani in pravilno uporabljati kuhinjske pripomočke.

5 skrivnosti mamic, ki uživajo v kuhanju z malčki
Preberi še:

5 skrivnosti mamic, ki uživajo v kuhanju z malčki

Vmes se ustvarjajo nepozabni spomini in v stanovanju omamno diši. Skupaj preživljate kakovosten družinski čas, se družite, veselite, smejite, zabavate in v dolgih jesensko-zimskih popoldnevih več ur preganjate dolgčas. Najboljše od vsega pa je zagotovo to, da se lahko na koncu vsi družite ob jedilni mizi in se ob vročem mleku ali kakavu posladkate z napečenimi dobrotami. Idej, receptov in možnosti je ogromno, od piškotov in medenjakov do pletenic, potic, tortic in še bi lahko naštevali. Recepti za praznične sladice so zbrani TUKAJ.

Mi smo se tokrat lotili peke parkljev iz kvašenega testa in se ob peki neizmerno zabavali. Sestavine boste verjetno našli v shrambi in v hladilniku, tako da vam prej sploh ne bo treba v trgovino. Potrebujete namreč zgolj moko, kvas, jajca, sladkor, sol, maslo ali olje in mleko ali vodo. Tudi priprava je preprosta in hitra; za vse skupaj, vključno z vzhajanjem, ne potrebujete več kot uro in pol do dve.

Kvašeno testo:

– kilogram mehke bele moke
– kocka svežega kvasa ali zavitek suhega kvasa
– 3 jajca
– 3 žlice sladkorja
– žlička soli
– 80 gramov masla ali olja
– 4 dcl mleka ali vode

* po želji lahko v testo dodate zavitek vaniljevega, rumovega ali limonovega sladkorja
* v testo lahko dodate žlico jogurta, kefirja ali sirotke, da bodo parkeljčki dlje časa sveži in mehki

Premaz:

– rumenjak
– tri žlice mleka
– sladkor po želji

Pečete na pekaču (bodisi namaščenem bodisi obloženem s papirjem za peko) med 15 in 20 minut na 180 stopinj Celzija, da parklji dobijo lepo zlatorumeno barvo.

V fotogaleriji spodaj si lahko ogledate, kako je štiriletnica pomagala pri pripravi parkljev iz kvašenega testa:

Moko stresite v posodo ali na očiščen pult in na sredini naredite jamico. Vanjo dodajte kvas, jajca, sladkor in maslo, narezano na koščke. Sol potresite ob robu, saj se ne sme neposredno srečati s kvasom (v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da testo ne bo vzhajalo). Na koncu dodajte mlačno mleko ali vodo ter zgnetite v gladko testo, ki naj pokrito s kuhinjsko krpo v toplem ozračju vzhaja med 40 in 45 minut. Vmes pripravite rozine za oči in izrežite rdeč kolaž za jezičke.

Praznična peka: več kot 30 najbolj priljubljenih receptov za piškote
Preberi še:

Praznična peka: več kot 30 najbolj priljubljenih receptov za piškote

Testo zatem razdelite na osem delov in iz vsakega oblikujte kroglice, ki naj pokrite znova vzhajajo približno pol ure. Vmes nastavite pečico na 180 stopinj Celzija in po vnovičnem vzhajanju sledi oblikovanje parkljev. Kroglico na pultu sploščite v daljši ploščat oval, pri čemer testo nežno potiskajte in svaljkajte ter ga ne vlecite. Če ne gre lepo narazen do želene dolžine, ga pustite malo počivati za nekaj minut, nato pa ga lahko spet potisnete bolj narazen oziroma ga posvaljkate.

Okusni medenjaki, ki nam vedno uspejo
Preberi še:

Okusni medenjaki, ki nam vedno uspejo

Na zgornji tretjini ločite glavo od telesa. Nato s škarjami na spodnjem delu zarežite štiri trakove za noge ter po dva čisto preprosto prepletite, da dobite dve nogici. Na sredini trupa levo in desno zarežite roki ter na vrhu glave rogova. Dodajte rozine na mesto za oči in gumbe ter pod očmi zarežite odprtino za jezik, kamor potem pritrdite rdeč kolaž papir. Parklju na koncu v dlan namestite palico in ga pred peko s kuhinjskim čopičem premažite z jajčno mešanico.

Parklje pecite 15 do 20 minut na pekaču (bodisi namaščenem bodisi obloženem s papirjem za peko) v pečici na 180 stopinj Celzija, da se zapečejo in da dobijo lepo zlato barvo. In še namig: iz tovrstnega testa lahko poleg parkljev naredite raznovrstno kvašeno praznično pecivo, kot so denimo pletenice, polžki, ptički ali zgolj sladke žemljice.

Super, kajne? Pa dober tek in lepe praznike vam želimo!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Golob postopek pred KPK označil za farso, ...

ŠPORT

Real Madrid izgubil, Mbappe znova zapravil ...

POP IN

Nik Triler je ulovil zadnji vlak za finale

TV ODDAJE

Nik Triler je ulovil zadnji vlak za finale

VIZITA.SI

Simptomi, ki se pojavijo zaradi plesni

OKUSNO.JE

Kadaif, najbolj iskano sestavino dubajske ...

ZADOVOLJNA.SI

Nik je postal zadnji finalist, Ines pa glava ...

MOSKISVET.COM

Štirje znaki, da vas partner vara

BIBALEZE.SI

Z otroki specite enostavne in hitre kvašene ...

CEKIN.SI

Naložbeni portelj: kripto in/ali ostalo?

DOMINVRT.SI

Najnovejši trend med božičnimi drevesi vas bo ...

OKUSNO.JE

Ste brez idej, kaj skuhati? Odkrijte, kaj ...