parklje

Z otroki specite enostavne in hitre kvašene parklje
Jesenski in zimski čas z dolgimi temnimi popoldnevi prinaša priložnosti za sladko praznično peko. Idej, receptov in možnosti je ogromno, od piškotov in medenjakov do pletenic, potic, tortic in še bi lahko naštevali. Z otroki, ki že novembra nestrpno pričakujejo prihod decembrskih dobrih mož, pa je zagotovo še posebej zabavno peči parklje. Vmes je veliko smeha, pričakovanja in ponosa ob pogledu na končni izdelek, veselje pa je seveda največje pri hrustanju kvašenih parkljev.

Bučni parklji
Miklavž je le še za ovinkom in vsak čas bo vstopil v naše kraje. Poveselimo se tega praznika s praznično peko, ki se je lahko lotimo tudi z otroci. Sladko in dišeče testo je lahko malo drugačno – za dodat o sladkobo bo tokrat poskrbela dišeča buča. Pa veselo ustvarjanje!

Rodila 14 dni prej v celjski porodnišnici
Bil je 5. december, čas miklavža in vsega, kar sodi zraven … Zvečer je tašča, tako kot vsako leto, pekla parklje iz testa, in kot bi bilo zadnjič, sem jih pojedla pet ...

Miklavž s parklji
Na večer svetega Miklavža, postrezite z okusnim kvašenim pecivom.

Miklavževanje nekoč in danes
Šele zakorakali smo v veseli december in že nas je obiskal prvi od treh dobrih mož – sveti Miklavž. Seveda so se ga najbolj razveselili otroci, predvsem pridni...

Trije skrivnostni možje
Miklavž, Božiček in dedek Mraz – možje, ki vsako leto v veselem decembru obiščejo otroke in jih sladko, nekatere tudi bogato obdarijo. Kako pa je obdarovanje potekalo nekoč, nam je zaupal slovenski etnolog dr. Vito Hazler.