
Mojca Cepuš je svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje in tokrat nam je pomagala poiskati odgovore na vprašanja o uživanju čokolade med nosečnostjo in dojenjem.
Koliko čokolade je priporočljivo, da dnevno poje nosečnica, in koliko doječa mama?
Nosečnica potrebuje okoli 250 kcal več kot ženska, ki ni noseča, doječa mati pa okoli 500 več. Čokolada je predelano živilo, ki poleg kakava pogosto vsebuje tudi hidrogenizirano maščobo, rafinirane sladkorje in druge dodatke, ki za zdravje niso najboljši. Splošno priporočilo je, da lahko zdrav človek na dan poje za okoli 100 kcal sladkarij, to je približno ena vrstica čokolade. Za svoje zdravje naredimo najboljše, če se odločimo za čokolado z visokim deležem kakava.
Kakšno čokolado je bolje izbrati: temno ali mlečno, po možnosti še s kakšnim okusom?
Najboljše je izbrati surov kakav in mu dodati nehomogenizirano mleko ali rastlinsko mleko ter vse skupaj sladkati z nerafiniram sladkorjem (agava, trsti nerafiniran, stevia) in narediti kakav, sicer pa izbrati čokolado z najvišjim deležem kakava. Pri okusih je treba biti pozoren na to, iz kakšnih virov so.

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV