Jabolka so med najbolj priljubljenimi sadeži otrok in med tistimi najbolj varnimi živili, s katerimi začnemo pri dojenčku uvajati gosto hrano. Vsebujejo veliko vitaminov, med katerimi so vitamin C, A, B1, B2 in B6 ter mineralov, kot so magnezij, kalij, kalcij in železo.
Gre za sadje, ki se odlično ujame z drugimi živili, kot so banane, žitarice, korenje in bučka, pa tudi jogurt ali piščančje meso. Če boste otroke kot majhne naučili, da je sadje dobro, bodo s to navado nadaljevali tudi v svojem odraslem življenju in to jim lahko izboljša kakovost življenja. Za vas smo pripravili nekaj super idej za otroške jedi iz jabolk, nad katerimi bodo najmlajši navdušeni.

Sadje je sladkarija, ki nam jo ponuja narava. Za vas smo pripravili tudi nekaj idej zdravih različic sladic za otroke, ki jih bodo naravnost navdušile. Priprava zdravih prigrizkov in sladic iz jabolk vam ne bo vzela veliko časa, gre pa za slastne jedi, ki jih lahko uporabite za zajtrk, medobrok ali malico.
Jabolčna kašica ali jabolčni sok:
(za dojenčka od šest mesecev starosti dalje)
Od pet do deset velikih jabolk olupite, jim odstranite pečke in jih narežite na krhlje. Nato dajte krhlje v ponev in jih prelijte s toliko vode, da jih malo prekrije. Kuhajte jih do mehkega in občasno preverite, ali imajo dovolj vode ter premešajte. Ko so mehka, so pripravljena. Kuhana jabolka zmečkajte v gladko kašico. Če ta ni dovolj redka, dodajte nekaj vode in dobro premešajte.
Rižev puding z jabolki za zajtrk:
(za dojenčke, stare od osem mesecev dalje)
Potrebujete pol skodelice riža, za majhne dojenčke rahlo zmletega, dve skodelici vode, četrt skodelice olupljenih in narezanih jabolk, po želji osmino skodelice rjavega sladkorja in dve žlički cimeta. Sestavine zmešajte v srednje veliki ponvi in pri srednji temperaturi kuhajte 30 minut ali dokler se riž ne zmehča in postane rahlo močnat. Nato dodajte osmino skodelice mleka (lahko tudi svojega) in kuhajte še deset minut. Pazite, da ostane dovolj redko. Pogosto premešajte in po potrebi dodajte še mleka ali vode. Postrezite še toplo, preostanek lahko shranite v hladilniku za pozneje.

Jabolčna čežana za vso družino:
1,5 kg kiselkastih jabolk
60 g sladkorja
25 g masla
Jabolka operemo, olupimo, jim odstranimo peške in jih narežemo na krhlje. Stresemo jih v večjo kozico, posujemo s sladkorjem in prilijemo deciliter vode. Kozico pokrijemo in jabolka na zmernem ognju počasi dušimo približno 15 minut, da postanejo mehka. Vmes jih večkrat premešamo.
Jabolka pretlačimo s kuhalnico in dodamo maslo. Dobro premešamo tako, da se maslo stopi, nato postrežemo.

V pečici pečena jabolka s cimetom in rozinami
1 jabolko
12 rozin
rjavi sladkor
cimet
Jabolko temeljito umijte in počakajte, da se posuši, nato pa ga olupite in narežite na rezine. Ko končate, vključite tudi otroka v pripravo sladice. Naj rezine jabolka zloži v pekač in jim doda 12 rozin. Čez rezine jabolk in rozine posujte ščepec rjavega sladkorja in cimeta v prahu. Pecite v pečici na 180 stopinj, približno pol ure oz. dokler se rezine jabolka popolnoma ne zmehčajo.
Jabolčni krofi
Jabolčni krofi so ena najhitreje pripravljenih zdravih sladic. Ko ne veste, kako bi potešili željo po sladkem, jabolka narežite na rezine v obliki kolobarjev in jim izrežite sredico. Nato lahko jabolka namažete s sirnim namazom ali arašidovim maslom ter poljubno posujete s koščki sadja (borovnice, jagode, maline, banane ...) ali pa koščki temne čokolade in oreščkov. Najbolje pri tej sladici je ravno to, da lahko okuse poljubno prilagajate glede na želje in starost družinskih članov.


Pa dober tek!
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV