
Več kot 20 odstotkov otrok v Združenih državah Amerike je pri starosti od dveh do šestih let izbirčnih pri hrani. To navajajo strokovnjaki, ki so v študijo vključili 3433 otrok. 18 odstotkov njih so ocenili kot zmerno izbirčne, približno tri odstotke njih pa je izjemno izbirčnih.
''Otroci, o katerih govorimo, niso tisti, ki včasih ne želijo jesti brokolija,'' je izpostavila Nancy Zucker, direktorica inštituta za motnje prehranjevanja Duke, glavna avtorica študije. ''Govorimo o otrocih, ki ne jejo toliko, da to postane težava,'' je dejala raziskovalka.
Študija zaključuje, da imajo lahko otroci, ocenjeni kot zmerno ali izjemno izbirčni, več tveganj za depresijo in anksiozne motnje. Takšno izbirčnost strokovnjaki navajajo kot novo motnjo z imenom Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, ki temelji na izogibanju in omejenem uživanju hrane, zabeležili pa so jo v najnovejšem ameriškem priročniku za psihične bolezni, kateri je izšel leta 2014.
Nekaterim izbirčnim otrokom bi koristila terapija, na kateri se bi med drugim bolje spoznali s hrano, ki je vzrok njihove anksioznosti. Vendar takšna terapija mogoče ni najbolj primerna za otroke, ki so občutljivi na vonj nekaterih jedi, ocenjujejo raziskovalci. Prav tako navajajo, da mora biti terapija prilagojena otrokovi starosti.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV