Kaj pa veganski otroci in nosečnice? Je tudi zanje takšno prehranjevanje zdravo?

Kaj vegani pravzaprav jedo? Ali vsebuje brezmesna hrana vse hranilne snovi, ki jih najdemo v mesni hrani? Vegani imajo na takšne pomisleke zelo enostaven odgovor: meso nadomestijo s hrano rastlinskega izvora.
Kaj pa otroci?
Vegani pogosto poudarjajo, da so njihovi otroci, kljub temu da ne uživajo mesa in živalskih proizvodov, močni in zdravi. Menijo, da naj bi jim bilo mnogo lažje in to dokazujejo s pomočjo raziskav.
Pri mnogih otrocih, ki jih hranijo na tradicionalen način, in še posebej, če njihova prehrana vsebuje preveč holesterola ter rafiniranih maščob, se kmalu pokažejo znaki bolezni srca. Na drugi strani pa veganski skoraj ne poznajo bolezni, kot so slabokrvnost, astma, infekcije ušes in kolike (črevesni krči pri dojenčkih). Prav tako so vegani zaščiteni pred smrtonosno bakterijo E.coli, ki je največkrat prisotna v pokvarjenih mesnih izdelkih. V Združenih državah Amerike se z njo vsako leto okuži okrog 20.000 oseb.

Nosečnice
Vegansko prehranjevanje naj bi ugodno vplivalo tudi na nosečnost. Pri tem je treba paziti, da je hrana kar najbolj raznolika, hranljiva in uravnotežena.
Teža: Nosečnice, ki se prehranjujejo vegansko, imajo lahko težave s pridobivanjem na teži. Če teža narašča prepočasi, morajo zaužiti živila z več maščobami in manj vlakninami.
Beljakovine: Rezultati študije o količini zaužitih beljakovin veganov so pokazali, da veganke zaužijejo skoraj toliko beljakovin, kot bi jih potrebovale v nosečnosti. Če torej nosečnice uživajo sojine izdelke, stročnice, polnovredne žitarice in njihova teža normalno enakomerno narašča, potem ni razloga za skrb.

Vitamini: Uravnotežena veganska prehrana zagotavlja dovolj kalcija. Vendar je v nosečnosti temu treba posvetiti več pozornosti. Odličen rastlinski vir kalcija so morske alge. Kalcij, pridobljen iz alg, je lahko dodan sojinemu mleku. Če preživite dovolj časa na soncu, dobite dovolj vitamina D, če pa je to vprašljivo, se posvetujte z zdravnikom glede dodatkov tega vitamina.
Železo: Tudi veganskim nosečnicam pogosto primanjkuje železa, zato jemljejo dodatke. Za povsem rastlinski dodatek železa morajo običajno doplačati. Pomembno je, da nosečnica zaužije dovolj hrane, ki je naravno bogata z železom, predvsem listnato zeleno zelenjavo, borovnice in suhe marelice.
Vitamin B12: Vsem veganom, še posebej pa nosečnicam, se priporoča dodatek vitamina B12.
Folna kislina: Veganski način prehrane je sicer obogaten s folno kislino, a dodatki ne škodijo, zato naj nosečnica zaužije tudi te.
DHA, omega-3 maščobne kisline: Tip maščobe, ki je po navadi prisoten v ribah z veliko maščobe. Rastlinski viri so v lanenih semenih, lanenem olju, orehih, soji.
Jod: Ob uporabi jodirane soli pri kuhi naj bi ga povprečna nosečnica zaužila dovolj.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV