Nutricionistka in svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje Mojca Cepuš pravi, da je možno pripraviti zdravo in naravno alternativo torti, ki so jo pripravljale naše mame in babice. To je presna ali surova torta, njena prednost se skriva v njenih sestavinah.
"Ker v njej ni bele moke, belega sladkorja, rafinirane soli, margarin ... telesu ne škodi, celo nasprotno, presna torta je dobra in zdrava sladica," razlaga strokovnjakinja in dodaja, da moramo vedeti, da je kljub vsemu še vedno sladica, kar pomeni, da vsebuje kar precej sladkorja in maščobe. Čeprav so to naravni nerafinirani sladkorji in maščoba iz oreščkov, se lahko, če jo pojemo preveč, od nje zredimo. Poudarja, da je energijska vrednost navadne torte in presne torte zelo podobna.

Iz kakšnih sestavin je presna torta?
Za podlago, ''biskvit'', po navadi mamice, ki pripravljajo presno torto, uporabljajo različne namočene oreščke. Zaradi nevtralnega okusa pridejo v poštev indijski oreščki, katerim se lahko dodajo datlji, zaradi sladkobe pa različni nerafinirani sirupi ali sladila (agavin nektar, med, stevia ...).
Za nadev lahko izberemo katero koli sadje. ''Za čokoladno kremo se pogosto uporablja avokado, surov kakav in agavin nektar, za jagodno torto: jagode in preliv iz chia semen, ki tvorijo okusno želatini podobno plast.'' Nutricionistka priporoča tudi zelo okusno presno prekmursko gibanico z orehi, naribanimi jabolki, cimetom ...
Vedeti morate, da lahko uporabite, kar želite, pogoj je le, da so surovine surove. ''Presno pomeni, da sestavine niso bile segrete na več kot 46 stopinj Celzija in da se je zaradi tega ohranilo več aktivnih snovi v surovinah,'' pojasnjuje Mojca Cepuš in trdi, da so otroci prav tako zadovoljni s presno torto, samo okrasiti jo morate na zanimiv način.

Recept za najboljšo presno torto
Mojca Cepuš je z nami delila recept svoje prijateljice Maje Jereb, nutricistke.
PRVI SLOJ
1 skodelica kokosove moke
3/4 skodelice lešnikov in mandljev
3 jušne žlice presnega agavinega sirupa
ščepec soli (piranske nerafinirane)
V mešalniku zmešajte kokosovo moko in lešnike. Dodajte agavin sirup in ščepec soli. Nato z rokami naredite prvo plast vaše torte in jo s prsti potisnite v pripravljen tortni model. Po potrebi dodajte žlico ali dve mlačne vode.
DRUGI SLOJ – CHEESECAKE
2 skodelici indijskih oreščkov (namakamo vsaj 2 uri)
6 jušnih žlic presnega agavinega sirupa
1 čajna žlička burbonske vanilije v prahu
1 čajna žlička hranilnih kvasnih kosmičev (ni tisti običajen kvas!)
1/2 skodelice kokosovega mleka
4 jušne žlice limoninega soka
ščepec soli
6 jušnih žlic kokosovega olja
Vse sestavine (razen kokosovega olja) damo v mešalnik in mešamo maso dokler ta ne postane gladka, nato dodamo kokosovo olje in nadaljujemo z mešanjem. Čez prvi sloj polijemo naš cheesecake.
TRETJI SLOJ – ČOKOLADA IN MALINA
2 skodelici zamrznjenih malin
2 zvrhani žlici presnega kakava v prahu
3 jušne žlice presnega agavinega sirupa ali kokosovega sladkorja
ščepec burbonske vanilije v prahu
ščepec soli
1 jušna žlica limoninega soka
2 jušni žlici trpotčevih semen v prahu (vlaknine indijskega tropotca)

Za čokoladno-malinovo kremo zmešajte vse sestavine (razen trpotčevih semen v prahu). Ko so vse sestavine dobro premešane, najprej precedite, če ne želite malinovih pečk, šele nato dodajte trpotčeva semena in mešajte kratek čas. Kremo vlijte na cheesecake in postavite v zmrzovalnik za vsaj 4 ure ali, še bolje, čez noč.
Okrasite jo z zamrznjenimi malinami, lahko tudi s kakavovimi zdrobljenimi zrni.
Recepte za ostale presne sladice najdete na Okusno.je.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV