
Citrusi iz konvencione pridelave so obdelani z dovoljenimi konzervansi (npr. fenilfenoli, imazalil) oziroma fungicidi. Na ta način preprečujejo gnitje in plesnivost sadja, ki bi se lahko pojavilo med transportom in skladiščenjem. V bližini prodajnega mesta citrusov ali pa na etiketi predpakiranega sadja mora biti označeno s katerimi kemikalijami je bilo sadje obdelano.
Lupina citrusov, obdelanih s konzervansi, ni užitna in je ne smemo uporabljati za peko ali pri pripravi drugih živil. Užitna pa je lupina citrusov iz ekološke pridelave, a jo pred uporabo dobro operite.
Vsi citrusi, tudi tisti iz ekološkega kmetovanja, v lupini vsebujejo eterična olja, ki lahko dražijo sluznice. Ne tako redka je intoleranca ali celo alergijska reakcija na koži ali sluznici zaradi izpostavljenosti eteričnim oljem iz lupine citrusov.
Svetujemo, da sadje operete v mlačni vodi (vsaj 30 sekund), nato še spirate 30 sekund v mrzli vodi. Tako boste odstranili kar 50–75 % površinskih umazanij in kemikalij, tistih v notranjosti lupine pa seveda ne. Tudi citruse iz ekološke pridelave je potrebno očistiti površinskih umazanij. Dobro je, če si po lupljenju umijete tudi roke.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV