Bibaleze.si

Nad viruse z domačim česnovim sirupom!

M.K.

Ideje za prosti čas

1
17. 09. 2013 14.51

Česen – danes bolj uveljavljen kot začimba, naše babice pa pravijo, da je naravni antibiotik. Malčkom ga zaradi močnega vonja in okusa postrežemo primešanega različnim jedem, vse več pa je takih staršev, ki se virusom uprejo z uživanjem medenega česnovega sirupa.

Česnov sirup - 1

 

Zdravilo ali začimba?

Nekoč bolj zdravilo, danes bolj začimba. A vendarle velja ob redkosti rastlin, ki vsesplošno veljajo za "naraven antibiotik", prav česen za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev ter lajšanje težav z dihanjem in prebavo. Vsebuje več kot 200 biološko aktivnih učinkovin, med katerimi sta najpomembnejši alicin in eterično olje. Zaradi žveplovih sestavin v eteričnem olju ima neprijeten vonj, a brez njih ni zdravilen, vsebuje pa še kalij, kalcij, fosfor, selen, precej velike količine vitaminov B in C ter beljakovine.

Česnov sirup - 1
Česnov sirup - 1 FOTO: iStockphoto

Česen pomaga pri ...

Znanstveno je dokazano, da so sestavine v česnu koristne za srce, ker znižujejo krvni tlak, preprečujejo nastajanje holesterola v jetrih, znižujejo raven škodljivega holesterola in dvigujejo ravni koristnih lipoproteinov velike gostote krvi. Prav tako čese znižuje povišan krvni tlak, saj kot diuretik spodbuja izločanje urina in širi krvne žile, medtem ko visoko raven holesterola znižuje približno tako uspešno kot zdravila na recept. Če boste na dan zaužili samo polovičko česnovega stroka, boste zavrli nastajanje holesterola v telesu in krvnih strdkov – ker česen pripomore k redkejši krvi, lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo.

Pojesti česen brez zadaha?

Priporočljivo je, da na dan zaužijete (vsaj) pol stroka česna. Da se boste izognili zadahu, boste to najlažje narediti tako, da ga boste sesekljali, dali na žličko in poplaknili s tekočino. Mnogi se zaradi tega raje odločijo za tinkture ali tablete – o tem se posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Česnov sirup

Na spletu boste našli veliko receptov, ki pa se razlikujejo v mericah, medtem ko sestavine ostajajo enake. Mi smo ga delali po naslednjem receptu:

– 1 dcl vode
– 4 stroki česna
– 1 jušna žlica domačega jabolčnega kisa
– 1/2 l domačega medu

Postopek: Česen stremo in damo v vodo ter ga pustimo stati 10 ur. Vodo nato precedimo v večji stekleni kozarec, dodamo veliko žlico jabolčnega kisa in pol litra medu. Vse skupaj dobro premešamo. Česnov med je uporaben pol leta, če se vam zdi količina prevelika, vzemite polovično mero sestavin. Zaužijte ga trikrat dnevno po eno čajno žličko.

Nasvet: Okus in vonj sta močna, zato boste otroke prepričali tako, da boste med zmešali v sok ali čaj.

Česen naj uživajo tudi dojenčki!

Priljubljene domače sirupe proti kašlju boste našli TUKAJ.

Česnov sirup - 2
Česnov sirup - 2FOTO: iStockphoto

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 863