Bibaleze.si

FOTO: Bili smo na kakijadi v Strunjanu!

Mateja Kržišnik

Družina in odnosi

0
13. 11. 2011 08.29

V Strunjanu je ta konec tedna potekal 10. praznik medenih, zlatih jabolk. V pestri ponudbi dobrot, kakijevem sladoledu, marmeladi, krostati in še in še smo uživali tudi mi.

Praznik kakijev 2011 - 8

 

Poseben praznik za poseben sadež

Kaki je poseben sadež, ki je v Strunjanski dolini zelo cenjen. Ideja za praznik se je leta 2001 porodila Francu Giassiniju in Silvanu Knezu, strastnima pridelovalcema kakijev. Ob tem velja zapisati, da je prav družina Knez prva prinesla kaki v Slovenijo. Pridelovalci kakija in strokovnjaki Kmetijske svetovalne službe pravijo, da je bilo sadeža vsako leto več, zanimanja zanj pa bolj malo, saj ga ljudje niso poznali. Zato se je zdela prireditev, ki je prvo leto skromno potekala v vojaškem šotoru, več kot odlična priložnost za promocijo in obenem prodajo. Dober glas je segel v deveto vas in zdaj že tradicionalnega praznovanja se vsako leto pod velikim šotorom na parkirišču Strunjanske plaže udeleži več ljudi. Na prireditvi se lahko udeležite delavnice o sušenju kakija, obiščete kakijevo tržnico, greste na vodeno predstavitev Krajinskega parka Strunjan s sprehodom do Križa, si ogledate razstavo likovnih del na temo kakija in poskusite zares posebne kulinarične dobrote strunjanskih gospodinj.

Za velike in male sladokusce!

V Strunjanu, kjer je celotna vas zelo ponosna na letni pridelek, ki ga ob takšni priložnosti lahko predstavijo še drugim, se vsako leto zelo potrudijo za bogat program. Tudi letos je potekal blagoslov kakija, da ga bo tudi drugo leto toliko, najbolj pa je obiskana kakijeva tržnica. Vaši otroci morajo poskusiti odličen kakijev sladoled in kakijevo krostato, vi pa si poglejte kulinarične izdelke kmečkih žena in dobrot – morda se vam utrne ideja in boste odslej dodali kaki tudi v pašto, rižoto, kruh ali marmelado.

Praznik kakijev 2011 - 8
Praznik kakijev 2011 - 8 FOTO: M.K.

Za najmlajše in najmanjše jedce z izbranim okusom

Otroci imajo zagotovo izbran okus – nekateri jedo vse, drugi so malo bolj izbirčni. Kakijada je odlična priložnost, da otroku predstavite ta sadež, da ga poskusi tudi v obliki, ki je ne bi zavrnil noben otrok, torej kot sladoled. Na ta način mu boste predstavili nov okus, ki ga doma lahko popestrite s skuto, jogurtom ali smetano. Čisto nič pa kakiju ne manjka, če ga razpolovite in mehko, kremasto meso z žličko dolbite iz lupine (kot kivi).

Kakiji za božično kosilo?

Na kakijadi boste lahko kupili medene in omedene kakije. Medtem ko boste prve uživali že po poti domov, boste druge ob pravilni hrambi lahko postregli za božično kosilo ali večerjo. Izbrati morate le take, ki imajo trdo, zdravo in enakomerno obarvano lupino. Zabojnik s kakiji nato postavite v hladno, temno klet, kjer bodo počakali do božiča ali dlje. Na sobni temperaturi pa jih imejte le toliko, kolikor jih boste pojedli, saj bodo v petih do sedmih dneh dozoreli.

Od Strunjana do Portoroža

Kot že lansko leto, je vreme tudi letos uslišalo organizatorje. Ko boste poskusili vse dobrote in si ogledali strunjanski krajinski park, se lahko odpravite peš do Portoroža. V strunjanskem kampu boste našli informativne table, ki vas bodo usmerile proti 544 metrov dolgemu tunelu nekdanje ozkotirne proge TrstPoreč, skozi katerega je nekoč vodila železniška proga. Pešpot, ki povezuje Strunjan in Portorož, je dolga 3,5 kilometra (slaba ura hoje). Pot je asfaltirana in je zato primerna tako za otroške vozičke, kolesa kot rolerje.

Ste vedeli, da ...

– je kaki nekoč veljal za hrano bogov?
– kaki uspeva v subtropskem, mediteranskem in submediteranskem podnebju, pri nas pa imajo nasade v Slovenski Istri, na Vipavskem in v Brdih?
– da je v Strunjanski dolini je približno 30 % vseh nasadov kakija v Sloveniji?
– ima kaki veliko provitamina A, pa tudi precej vitamina C, bakra in kalija? In da velja za pravo energijsko bombo, saj vsebuje 20 odstotkov sladkorja?

Kakijeva krema

Za odlično kakijevo kremo potrebujete 2 zrela kakija, sok 1/2 limone (ali limete) in 2 žlici jogurta (odlična zamenjava so skuta, smetanov jogurt ali kislo mleko).

Kakija zmiksajte s paličnim mešalnikom, dodajte limonin sok in jogurt. Kremo nalijte v kozarec, zelo pa bo dobra, če ji boste dodali tudi malo sladke smetane.

Praznik kakijev 2011 - 14
Praznik kakijev 2011 - 14FOTO: M.K.


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 863