Brokoli je poln vitamina C in topnih vlaknin. Topne vlaknine so tiste, ki pri prehajanju skozi prebavni trakt spremenijo obliko in dobro vplivajo na črevesje. Vendar pa jih preveč lahko povzroči diarejo, zato moramo biti z njimi pazljivi. Netopne vlaknine ne spremenijo oblike, temveč le pripomorejo k dodatni telesni teži, v prevelikih količinah pa lahko povzročijo zaprtje.

Ščiti pred rakom
Znanstveniki so ugotovili, da je spojina v brokoliju in brstičnem ohrovtu v boju proti bakterijam, ki povzročajo čir na želodcu, celo bolj učinkovita kot sodobni antibiotiki. Poleg tega so raziskave pokazale, da brokoli ščiti tudi pred rakom na želodcu, drugo najpogostejšo obliko raka na svetu.
Neka druga študija je pokazala, da je uživanje brokolija močno povezano z zmanjšanji tveganjem koronarne srčne bolezni pri ženskah po menopavzi. Ameriški in kitajski raziskovalci pa so dokazali, da brokoli, brstični ohrovt in druga podobna zelenjava lahko ščitijo tudi pred pljučnim rakom.
Kdaj in kako ga pripraviti dojenčku?
Brokoli ni dobra izbira za eno prvih zelenjav za dojenčka, saj lahko povzroča vetrove in je malo težje prebavljiv. Najbolje je, da ga dojenčku daste med osmim in desetim mesecem starosti, če je imel kdaj prej prebavne motnje, pa še pozneje. V vsakem primeru se o tem prej posvetujte s pediatrom, saj so priporočila odvisna od posameznega otroka.

Brokoli je najboljši in zadrži največ hranljivih snovi, če ga dušite ali popečete na oljčnem olju. Če otroku drugi način priprave ne ustreza, brokoli le skuhajte. Od vseh načinov priprave je najbolj neprimerna v mikrovalovni pečici, saj so raziskave pokazale, da tako brokoli izgubi več hranljivih snovi kot katera koli druga zelenjava. Dober pa je tudi pečen.
Izbira in shranjevanje
Ko kupujete brokoli, kupite takšnega, ki ima socvetja enake barve. Biti morajo temno zelena, skoraj modra ali vijolično-zelena. Dobro jih preglejte in se prepričajte, da niso sivkasta in da niso videti, kot bi jih že načenjala plesen. Ne smejo biti niti poškodovana, niti ne sme biti med socvetji rumenih cvetov.
Svež brokoli vedno hranite v hladilniku v odprti plastični vrečki ali predalu za zelenjavo. Svež bi moral zdržati do štiri dni. Pripravite ga lahko s korenjem, cvetačo, bučkami, krompirjem (navadnim ali sladkim), rjavim rižem, lečo, govedino, piščancem, tofujem in jogurtom.
Recepta
Osnovna brokolijeva kašica
Primerna je za dojenčka, starega od osem do deset mesecev.
Brokoli umijte pod hladno vodo. Steblo in socvetja narežite na majhne koščke. V večini primerov je bolje, da uporabite le socvetja, saj je tako kašica bolj tekoča. Brokoli dušite do mehkega, nato ga sesekljajte s paličnim mešalnikom ali kakšnim drugim sekljalnikom. Po potrebni dodajte vodo, da dosežete gostoto, ki vašemu dojenčku najbolj ustreza.

Odlična brokolijeva omaka za dojenčke
Po tem preprostem receptu lahko pripravite zelo hranljivo omako, ki jo lahko dojenčku ponudite samo ali jo prelijete po čem, kar ima še posebej rad. Zelo okusna je z rjavim rižem ali testeninami.
Potrebujete:
1 skodelico kuhanega brokolija
2–4 žličke zelenjavne jušne osnove
2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
Po želji 1 žličko najljubših dojenčkovih svežih ali posušenih zelišč
Omako pripravite tako, da preprosto sesekljate vse sestavine, dokler je brokoli še topel, in omaka je pripravljena!
Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV