O tem, kakšne zelenjavne namaze lahko pripravimo doma in zakaj so v nasprotju s paštetami zelo zdravi, smo se pogovarjali s svetovalko za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirano nutricistko Karlo Klander.

Je res, da zelenjavni namaz pospeši delovanje krvnega obtoka, še posebej če ga pojemo zjutraj?
Zdrava in uravnotežena prehrana vedno dobro deluje na naš organizem. Če smo navajeni na bogatejši zajtrk, je zelenjavni namaz, ki ga po možnosti pripravimo iz svežih, surovih sestavin, odlična izbira. Če ga bomo zaužili s 100-odstotnim polnozrnatim kruhom, nam bo dal pravi jutranji zagon. Še bolje pa je, če si za zajtrk pripravimo sadni obrok (ali vsaj svež sadni napitek), zelenjavni namaz pa zaužijemo za pozno malico ali zgodnje kosilo.
Zakaj so zelenjavni namazi bolj zdravi od paštet? S kakšnim kruhom naj ga jemo?
Zelenjavni namazi so zagotovo bolj zdravi od paštet, saj le-te poleg mesa, ki je lahko tudi dvomljive kakovosti, vsebujejo veliko različnih umetnih aditivov, maščob, soli in celo sladkorja. Uživanje paštet odsvetujem tako otrokom kot tudi odraslim. Če že ne moremo brez tovrstnih namazov, je res veliko bolje, da posegamo po zelenjavnih različicah, ki so tudi zelo okusne. Če zelenjavno pašteto jemo s kruhom, izbirajmo med vrstami kruha, ki so 100-odstotno polnozrnati.

Iz katere zelenjave lahko pripravimo namaz in kako koristi našemu zdravju?
Skoraj vsaka zelenjava je primerna za pripravo okusne paštete. Edina omejitev sta naš okus in domišljija. Zato priporočam, da eksperimentiramo s tistim, kar pač imamo, ne pozabimo pa tudi na različne začimbe.
Ali obstajajo zelenjavni namazi, ki jih lahko pripravimo tudi dojenčkom, ko šele uvajamo gosto hrano?
Pri dojenčkih predlagam, da dajemo poudarek preprostosti in jim pri uvajanju goste hrane ponujamo predvsem preproste obroke. Ko začnemo uvajati kruh, seveda poskusimo tudi s kakšnim enostavnim namazom. Na začetku lahko samo pretlačimo korenček in bučko, dodamo malce olivnega olja in porazdelimo namaz po kruhu. Priporočam, da namaza ne solimo niti mu ne dodajajmo različnih začimb.
Katere zelenjavne namaze imajo po vašem mnenju najraje otroci?
Otroci, ki so navajeni uživati različne mesne paštete, imajo običajno že izoblikovan okus in točno vedo, kaj si želijo. Mesne paštete vsebujejo namreč takšne sestavine (sol, arome, različne ojačevalce okusa, sladkor ipd.), da človeka zasvajajo in si jih želi vedno znova. Otroci so pri tem še toliko lažji plen. Takšnega otroka je težko navaditi na drugačen namaz, saj običajno ne razmišlja, kaj je zdravo, temveč kaj njemu po okusu ustreza. Zato predlagam, da so starši potrpežljivi in eksperimentirajo. V trgovinah je veliko zelenjavnih namazov in lahko poskušamo, kaj bi našega otroka zadovoljilo; seveda izbirajmo med bioalternativami. Lahko pa pripravimo namaz kar sami doma – izbirajmo med zelenjavo, ki je našemu otroku že tako všeč, in dajmo prednost preprostosti. Otroci običajno ne marajo veliko različnih sestavin, ker tako nikoli ne vedo, kaj vse jim na ta način starši ''podtaknemo'' v njihov obrok. Priporočam tudi to, da hrano pripravljamo skupaj z otrokom in ga preprosto vprašamo za nasvet, kaj si najbolj želi v namazu. Če bo sodeloval, obstaja več možnosti, da bo sčasoma pripravljen tudi nekoliko več eksperimentirati pri sestavinah.
Kateri zelenjavni namazi so primerni za nosečnice?
Nosečnice naj bi bile pri izbiri namazov pozorne na tisto, na kar morajo biti na splošno: živilo ne sme vsebovati različnih umetnih aditivov, čezmerne količine sladkorjev, maščob in težko prebavljivih sestavin. Prednost morajo dajati preprostosti.
Nosečnicam bi priporočala, da namaze iz svežih sestavin pripravljajo kar same. Tako bodo vedno vedele, kaj pojedo, poleg tega pa se lahko bolje prilagajajo svojemu okusu (saj vemo, da je le-ta med nosečnostjo še toliko bolj muhast).
S katerimi živili lahko kombiniramo zelenjavni namaz?
Če želimo upoštevati načela o pravilnem kombiniranju hrane, moramo zelenjavni namaz (ki mu niso bile dodane beljakovine) kombinirati z živili, pri katerih prevladujejo ogljikovi hidrati (npr. polnozrnati kruh, riževi vaflji ipd). Še bolj zdravo pa bo, če bomo vanj namakali kar svežo zelenjavo (npr. korenček, stebelno zeleno ipd.)!
Kako dolgo lahko hranimo doma narejen zelenjavni namaz v hladilniku?
Če želimo, da namaz še ohrani dober okus in svežino, ga moramo porabiti čim prej. Sama ne bi priporočala, da ga hranimo v hladilniku več kot dva dneva, čeprav bi kakšen zdržal tudi dlje. Veliko bolje kot ugibanje, ali je namaz še ustrezen, je, da ga pripravljamo v manjših količinah in sproti, kolikor ga pač pojemo.
Ali zelenjavni namazi vsebujejo veliko kalorij in so težko prebavljivi?
Na to vprašanje je precej težko odgovoriti, ker je to odvisno od vsakega namaza posebej. Je pa res, da veliko le-teh vsebuje tudi kar nekaj maščob in včasih celo sladkor. V tem primeru seveda lahko pričakujemo, da je takšen namaz tudi energijsko zelo bogat. Priporočljivo je, da pred nakupom skrbno preberemo sestavo, ki mora biti zapisana na izdelku, in izbiramo med bolj zdravimi različicami (tudi brez aditivov). Najbolje pa bomo storili tako za naše zdravje kot tudi našo denarnico, da si namaze pripravljamo kar sami doma.
Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na
Komentarji (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV